Tanulmányút Tátra

A Táti Városháza fogadta a nemzetközi civil találkozó és újságíró fórum résztvevőit, hogy bemutassa az EGT finanszírozású projektet a csapadékelvezetés és klíma-adaptáció javítására.

Egy párás és izzasztó kora júniusi délutánon egy huszonöt főből álló nemzetközi delegáció érkezett Tátra Szentendréről, ahol a Regionális Környezetvédelmi Központ (REC) 25 éves fennállásának ünnepségén vettek részt. Ehhez a rendezvénysorozathoz kapcsolódva került sor a táti tanulmányútra, hogy megismerkedhessenek a közelmúltban indult EGT finanszírozású projekttel, melynek címe „Tát-Tokod települések csapadékvíz gazdálkodási koncepciója és klímaadaptációs lépései”.

A mintaprojekt célja, hogy választ adjon a Budapestről mintegy 60 km-re levő két szomszédos település vízgazdálkodási problémáira. Tát és Tokod a Dunakanyarban található, és az elmúlt években egyre többször került veszélybe belvizek és magas árvizek miatt. Természetesen ilyen kihívásokkal sok más település is kénytelen szembenézni, azonban az is tény, hogy ezek egyre növekvő gyakorisága és súlyossága nagymértékben tudható be a klímaváltozásnak.

A június 10-i tanulmányúton közösen vett részt két különböző résztvevői csoport, melyek a REC 25 éves fennállásának alkalmából 2015. június 8 és 12 között rendezett konferenciasorozatra érkeztek. A konferenciasorozat a COP21 jegyében, “Út Párizsba” mottó alatt került megrendezésre. A tanulmányút résztvevőinek egy része a civil szervezetek számára rendezett fórumon vett részt, és albán, magyar, koszovói, szerb és ukrán szervezeteket képviseltek.

A másik csoportban újságírók voltak, akik egy négy napos sajtólátogatásra érkeztek Szentendrére, hogy többet tudjanak meg a klímaváltozásról és környezetvédelmi kérdésekről. Így hazatérve több szakmai ismerettel felvértezve pontosabb tájékoztatást tudnak nyújtani az olvasóknak, nézőknek, hallgatóknak. Az itt megjelent újságírók által képviselt országok: Albánia, Bosznia és Hercegovina, Bulgária, Horvátország, Németország, Magyarország, Macedónia, Montenegró, Lengyelország, Szerbia, Törökország és Ukrajna.

A két fő látogatói csoport mellett részt vett a tanulmányúton néhány REC-es kolléga, akik a csapadékgazdálkodási programban vesznek részt, valamint előadók Al Gore “Kijózanító Klíma” (“Climate Reality”) projektjéből és az ENSZ Elsivatagosodás Elleni Egyezményéből (UNCCD).

Mielőtt útra keltek volna Tát felé a résztvevők, Bálint Judit, a REC szakértője röviden összefoglalta az “Alkalmazkodás az éghajlatváltozáshoz program” és a fent említett mintaprojekt fő célkitűzéseit. Megemlített néhány más projektet is, amelyeket ugyanezen program keretében valósítanak meg. Ezek közül az egyik legelőrehaladottabb fázisban a “Nemzeti Alkalmazkodási Térinformatikai Rendszer kialakítása” címet viselő projekt van.

Miután megérkeztek a résztvevők, Tát polgármestere, Túri Lajos tartott egy megnyitóbeszédet, melyben felvázolta a klímaváltozás konkrét hatását településére, és hogy milyen lépéseket tesznek annak érdekében, hogy a jövőben minél kisebb kárt okozzon a magas vízszint.

“Teljesen bizonyos vagyok benne, hogy mindenki a saját bőrén érezheti a klímaváltozás hatását” mondta Túri. „Egész Magyarországon megváltozott a csapadékeloszlás, a telek csapadékosabbak és a nyarak szárazabbak lettek. A mi településeinken szerencsére megoldott a 100%-os árvízvédelem, azonban továbbra is sok gondot okoznak a belvizek és a magas talajvízszint. Azonban nagy reményeket fűzünk hozzá, hogy ez az EGT finanszírozású program segít minket a probléma részletes elemzésében és kezelésében.”

A látogatók ez után Tát korábbi polgármesterétől, Szenes Lajostól, és Tóth Tivadartól, a szomszédos Tokod jelenlegi polgármesterétől hallhattak néhány gondolatot. Az előadások végül egy műszaki ismertetővel zárultak, melyet dr. Nagy Zsuzsanna, a DHI Csoport ügyvezetője tartott. A DHI Csoport – mely többek között víz- és környezetgazdálkodással is foglalkozik – egy független nemzetközi tanácsadó és kutató szervezet. Mielőtt visszaindultak volna a résztvevők Szentendrére, a résztvevőknek alkalmuk volt néhány kérdést is feltenni az előadóknak.

“Fantasztikus volt látni mindazt, ami itt helyi szinten történik“ áradozott Djordje Samardzija a szerb „Egy fok” civil szervezet képviseletében, úton hazafelé Szentendrére. „Nem tudok elképzelni egyetlen polgármestert sem odahaza, aki egyáltalán elfogadná a klímaváltozás létezését, nem szólva arról, hogy tegyen is valamit ellene.”  

Olvassa el kapcsolódó cikkünket is (angolul)


Fotó: Natasha Dodovska