NATéR nyitórendezvény

[2013. október - ld. VIDEÓK lent] Az EGT Alapok - Alkalmazkodás az éghajlatváltozáshoz program által finanszírozott „Nemzeti Alkalmazkodási Térinformatikai Rendszer kialakítása (NATéR)” című projekt nyitórendezvénye 2013 októberében került megrendezésre a Magyar Földtani és Geofizikai Intézetben (MFGI), Budapesten. Az MFGI-n belül a Nemzeti Alkalmazkodási Központ felel a projekt végrehajtásáért. A NATéR projekt keretén belül megvalósítandó tevékenységek célja a klímaváltozás által okozott veszélyek jobb megértése és ezáltal azok hatékonyabb kivédése.

A nyitórendezvény volt az első hivatalos esemény az Alkalmazkodás az éghajlatváltozáshoz program és a NATéR projekt keretében. A REC mint a program alapkezelője és a Magyar Földtani és Geofizikai Intézet mint NATéR projektgazda ismertette a program és a projekt részleteit, célkitűzését és konkrét tevékenységeit a meghívott résztvevőknek.

A rendezvényt Dr. Fancsik Tamás, a Magyar Földtani és Geofizikai Intézet igazgatója nyitotta meg. Ezt követte Horváth Attila Imre, fejlesztés- és klímapolitikáért, valamint kiemelt közszolgáltatásokért felelős államtitkár videóüzenete. Majd Tove Skarstein, a Királyi Norvég Nagykövetség nagykövete beszélt, végül Bonifertné Szigeti Márta, a Regionális Környezetvédelmi Központ ügyvezető igazgatója.

Horváth Attila Imre szerint a kormány fő feladata a klímaváltozás által okozott hatásokra való felkészülés segítése hosszú távú stratégiai tervezéssel és hatékony intézkedések megvalósításával. Az Államtitkár köszönetét fejezte ki az EGT Alapnak és a Norvég Királyságnak a magyar klímapolitika támogatásáért, az Alkalmazkodás az éghajlatváltozáshoz program útján.  

Az ezt követő szakértői előadások összefoglalták az Alkalmazkodás az éghajlatváltozáshoz program és a NATéR általános és konkrét céljait és tervezett tevékenységeit. Hízó Ferenc fejlesztés- és klímapolitikáért, valamint kiemelt közszolgáltatásokért felelős helyettes államtitkár előadásában bemutatta, hogy a projekt miképp fogja hatékonyan segíteni a klímaváltozás-politikát.

Bencsik János, az MFGI igazgatóhelyettese és a Nemzeti Alkalmazkodási Központ vezetője aláhúzta, hogy a NATéR azáltal fogja hatékonyan segíteni a klímaváltozás-politikát, hogy összekapcsolja a létező tudástárakat. A tudás összehangolása segíthet a rendelkezésre álló erőforrások és lehetséges veszélyforrások áttekintésében, és javíthatja a magyarországi klímaadaptáció tervezést.

A NATéR projekt egy térinformatikai adatbázist fog hoz létrehozni, mely más adatbázisokból kapja a bemeneti adatokat. A NATéR felhasználóbarát webes felülete egy igazi tudásközpontként szolgálhatja a döntéshozók és más érdeklődők napi munkáját. A projekt részletes célkitűzései: támogatni a klímaadaptáció területén aktív döntéshozókat egy térinformatikai adatbázis működtetésével; valamint kidolgozni egy módszertant az adatgyűjtésre, feldolgozási eljárásokra, elemzési folyamatokra és a klímaváltozás hatásértékelését szolgáló klímamodellezéshez. A cél egy teljes körű szolgáltatást nyújtó on-line adatbázis létrehozása, egy igazi információs központ létrehozása, ahol minden érdekelt hozzájuthat megbízható és tényszerű információhoz. A NATéR ezért kulcsszerepet fog játszani abban, hogy a globális klímaváltozás jelentette kihívásokra átgondolt adaptációs intézkedések kerüljenek előkészítésre. A projekt megvalósítása 2013 szeptemberétől 2016 áprilisáig tart.

Bencsik János összefoglalója a projektrőlFancsik Tamás megnyitóbeszéde