Az RCMTéR projekt záróeseménye – rövid összefoglaló

Részletes ismertető és letölthető előadások
Az előadások videó felvételei


Az RCMTéR projekt (A sugárzási kényszer változásán alapuló új éghajlati szcenáriók a Kárpát-medence térségére) záró eseménye az Országos Meteorológiai Szolgálat központjában került megrendezésre 2016. február 29-én. A rendezvény célja a döntéshozók, a klímaváltozás hatásainak vizsgálatával foglalkozó szakemberek és a sajtó tájékoztatása volt a projekt során elvégzett kutatásokról és a legfontosabb eredményekről.

 A rendezvényt Radics Kornélia, az OMSZ elnöke, Arild Moberg Sande, Norvégia magyarországi képviselője, valamint Iványi Zsuzsanna, Közép- és Kelet-Európai Regionális Környezetvédelmi Központ munkatársa közösen nyitották meg.
Radics Kornélia köszöntötte a vendégeket, majd elmondta, hogy a Szolgálatnak hosszú múltra visszatekintő, jó szakmai kapcsolatai vannak különböző norvégiai intézményekkel, s az EGT Alap támogatása tovább erősítette ezeket az együttműködéseket.

Arild Moberg Sande bemutatta az EGT Alap célkitűzéseit és külön kiemelte az energiaiparral, a környezetvédelemmel és éghajlatváltozás hatásaival foglalkozó kutatások jelentőségét.

Iványi Zsuzsanna a NATéR mellett bemutatta a Program másik két elemét is: a klímaváltozással kapcsolatos hazai szemléletformálást és adaptációs kapacitásfejlesztést, valamint a helyi szintű alkalmazkodási tevékenység minta projekteken keresztül való előmozdítását.

A nyitóbeszédeket követően Homolya Emese, a Magyar Földtani és Geofizikai Intézet (MFGI) – Nemzeti Alkalmazkodási Központ munkatársa tartott előadást a NATéR-ban lévő klímamodell-adatok felhasználásáról.

Az adaptáció megtervezéséhez elengedhetetlen a jövőben várható változások bizonytalanságának számszerűsítése és azok figyelembevétele a hatásvizsgálatokban. Jelenleg a hazai hatásvizsgálatok többsége csak egy klímamodell eredményein alapul, ami ezt nem teszi lehetővé. Többek között a felhasználók ezirányú képzését és a NATéR-ban elérhető klímaprojekciók fejlesztését célozta meg az RCMTéR projekt, amit Szépszó Gabriella, a projekt vezetője mutatott be részletesen.

A projekt modellkísérleteinek végrehajtása több lépésben történt. Először érzékenységi vizsgálatokat végeztek az integrálási tartomány és a fizikai parametrizációk optimális beállításainak meghatározásához. Ezt követte az új modellváltozat és az új beállítások tesztelése egy hosszabb múltbeli időszakra. A validációs vizsgálatokat Pieczka Ildikó, az ELTE Meteorológiai Tanszékének munkatársa foglalta össze.

A modellekkel végrehajtott projekciók előzetes eredményeit Sábitz Judit, az OMSZ Klímamodellező Csoportjának munkatársa ismertette.

Az előadások után feltett kérdésekben felvetődött, mennyire szerencsés a két modell eredményeit együtt közölni, tekintve, hogy két különböző forgatókönyvvel készültek a jövőre vonatkozó szimulációk. A projektvezető válaszában rámutatott arra, hogy az IPCC ugyanilyen módon jeleníti meg a bizonytalanságot, azaz a különböző kibocsátási szcenáriókkal és klímamodellekkel készült projekciók eredményeit együttesen közli. Ugyanakkor az RCMTéR projekt eredményei megmutatják a NATéR egyik fontos fejlesztési irányát: a legvalószínűbb változások kijelöléséhez és az eredmények megfelelő értelmezéséhez nem elegendő csupán két modell eredményeire alapozni a további vizsgálatokat.