EEA-C12-12, A NATéR kiterjesztése az agrárszektorra (AGRATeR)

Program: HU04 Alkalmazkodás az éghajlatváltozáshoz
Felhívás: C1 - Alkalmazkodási Térinformatikai Rendszer
Részfelhívás: C12 – A NATéR kiterjesztése más szektorokra
Projekt:
C12-12 A NATéR kiterjesztése az agrárszektorra (AGRATeR)
Projektkód: EEA-C12-12

Projektgazda: Magyar Tudományos Akadémia – Mezőgazdasági Kutatóintézet
Projekt partnerek: Agrárgazdasági Kutató Intézet, Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ, Magyar Tudományos Akadémia – Ökológiai Kutatóközpont
Projekt-megvalósítási időszak: 2014. május –2015. december

Projekt honlap
Nyitórendezvény
Zárórendezvény

Rövid leírás:

A projekt célkitűzése:
A projekt célja egy módszertan kidolgozása a magyarországi mezőgazdaságot, erdőgazdaságot és kapcsolódó ökoszisztémákat érintő klimatikus hatásokat és sérülékenységet leíró indikátorok meghatározására. Az AGRATeR projekt eredményeinek köszönhetően nagyobb hangsúlyt kaphat a mezőgazdasági adaptációs intézkedések kidolgozása a természeti erőforrásokhoz kapcsolódó hosszú távú stratégiai tervezésben. A projekt egyben további szektor-specifikus információkkal látja el a Nemzeti Alkalmazkodási Térinformatikai Rendszert (NATéR).

Tevékenységek összefoglalása:
A projekt további információkat szolgáltat a NATéR számára a szántóföldi műveléshez, erdőgazdálkodáshoz és legelőfenntartáshoz kapcsolódóan, hogy azokra előreláthatólag milyen hatást gyakorol a klímaváltozás, és mennyire sérülékenyek és ellenállók az ezeket alkotó egyes alrendszerek és területek. A projekt eredményei hasznos adatokat nyújtanak a döntéshozók, kutatók, gazdaság- és infrastruktúrafejlesztéssel foglalkozó érintettek, területi tervezéssel foglalkozó szakemberek, és a széles nyilvánosság számára.

Elnyert támogatás: 182 798 EUR

Kapcsolattartó: Fodor Nándor, fodor.nandor@agrar.mta.hu