Projekt indul a Homokhátság vízgazdálkodásnak javítására

Mórahalom, 2015. április 22., szerda (MTI) - A Homokhátság délkeleti része az aszály- és belvízkároktól védettebb, kiegyensúlyozottabb vízháztartású területté válik az Alkalmazkodás az éghajlatváltozáshoz a homokháti kistérségben projekt végrehajtásával - mondta el Mórahalom polgármestere az MTI-nek szerdán a projekt nyitórendezvényén.

Nógrádi Zoltán elmondta: a projektre Mórahalom a norvég pályázati alap, az EEA Grants "Alkalmazkodás az éghajlatváltozáshoz program" keretében 936 ezer euró támogatásban részesült, amelyhez 15 százalékos önerőt, 143 ezer eurót kellett hozzátenni. A Homokhátság az ország egyik legszélsőségesebb időjárású területe, ahol gyakran váltják egymást a hosszú aszályos időszakok és a heves esőzések. Dudás Kószó Katalin, a Mórahalmi Városfejlesztő Kft. ügyvezető igazgatója kifejtette: a terv az, hogy elősegítsék az éghajlatváltozás hatásaihoz való alkalmazkodást és a homokháti kistérség vízháztartását kiegyensúlyozottabbá tegyék.

A megvalósításkor egy új, 1,8 kilométeres főcsatorna épül, amely a Tiszából érkező csatornahálózathoz kapcsolódik a Maty-Subasai főcsatornánál. Korszerűsítik az átemelőt is. A kivitelező májusban megkezdi a munkát, ami jövő év szeptemberére készül el, míg a pályázat 2016 év végén zárul. A projekt egy korábbi főcsatorna folytatása, amellyel már elérték Domaszéket. A beruházással Zákányszékig vezetik el a vizet, később pedig Mórahalomig és Röszkéig. Ezen a részen már csatlakozni tudnak majd a korábban szintén pályázatból megépült tározórendszerhez.

Ha a fejlesztés megvalósul, a Homokhátság 10 településéből négy számára megoldódik a vízgazdálkodás. A projekt további folytatásához szintén pályázati forrásokat használnának fel.