Az Alkalmazkodás az Éghajlatváltozáshoz program bemutatkozása a párizsi klímacsúcson

A Közép- és Kelet-Európai Regionális Környezetvédelmi Központ (REC) és a Central Asian Regional Environmental Center közös tartott rendezvényt december 4-én „Innovatív döntés-hozatalt támogató eszközök a dekarbonizációs fejlődés és az ellenálló-képesség növelésére” címmel.

A hivatalos esemény REC paneljének előadói között voltak Bálint Judit, a REC szakértője és Páldy Anna, az Országos Környezetegészségügyi Intézet megbízott főigazgató helyettese. Bálint Judit prezentációjának középpontjában a Nemzeti Alkalmazkodási Térinformatikai Rendszer (NATéR) bemutatása állt. A NATéR átfogó célkitűzése egy többcélú térinformatikai rendszer kidolgozása, amely támogatást nyújt a  klímaváltozáshoz való adaptációhoz kapcsolódó szakpolitikai irányelvek és stratégiák kialakításához, segíti a döntéshozatali folyamatot valamint a szükséges adaptációs intézkedések kidolgozását Magyarországon. A NATéR  kulcsszerepet fog betölteni a globális klímaváltozás jelentette kihívások kezelésében Magyarországon, és lehetővé teszi a regionális és helyi adaptációs igényeknek megfelelő adaptációs intézkedések kidolgozását. A projekt számos tevékenységet foglal magában, amelyek két fő kategóriába sorolhatók: a NATéR informatikai hátterének megteremtése, valamint módszertan megalapozása, ami számszerűen jellemzi  a klímaváltozás hatásait és az egyes ágazatok klímaváltozással szembeni sérülékenységét.

Ezt követően Páldy Anna számolt be a NATéR projekthez szervesen kapcsolódó sérülékenység vizsgálatokra, különös tekintettel a turizmusra és a kritikus infrastruktúrákra. Ez a projekt három fontos szektorral foglalkozik a turizmuson és kritikus infrastruktúrán belül: 1) a hőhullámok által okozott megemelkedett halálozási ráta tanulmányozása, 2) a szélsőséges időjárási események által okozott közúti baleseteknek való kitettség és sérülékenység tanulmányozása, és 3) a változó éghajlati körülmények hatása a turizmusra. A számszerűsített indikátorok a múltbeli és jelenlegi mért adatok alapján kerülnek meghatározásra, továbbá a regionális klímamodell számítási eredményeit felhasználva fognak információkat szolgáltatni a sérülékenység  várható jövőbeli értékeiről.