EGT és a Norvég finanszírozási mechanizmusok ünnepélyes zárórendezvénye

[2017. november 16] Ez év áprilisában lezárult az EGT és a Norvég finanszírozási mechanizmus pályázati program. Ebből az alkalomból a Miniszterelnökség reprezentatív záró konferencián látta vendégül a programok szervezésében részt vevő vezető szakembereket.

Ez elmúlt nyolc év során összesen 12 programterületen voltak pályázati kiírások: energiahatékonyság, megújuló energia, klímaváltozás, civil társadalom, kulturális örökségvédelem, ösztöndíjak, zöldipari innováció, kapacitásfejlesztés és intézményközi együttműködés, valamint népegészségügyi kezdeményezések. Az alapok többségét a magyar kormány kezelte, azonban néhányat más szervezet, így a REC („Alkalmazkodás a klímaváltozáshoz” alap), az Ökotárs Alapítvány, a Tempus Közalapítvány, a Szent István Egyetem, és az Állami Egészségügyi Ellátó Központ.

Összesen több, mint 400 pályázat érkezett be, és ebből mintegy 170 megvalósításra is került. Az egészében igen sikeres pályázati program lezárultával az előadók példákkal szemléltetve bemutatták az általuk vezetett pályázati alapok finanszírozásával megvalósult tevékenységeket, a mögötte levő hatalmas munkát, és a kiváló eredményeket. A program során a megvalósított projektek mellett fontos szerepet kaptak a bilateriális kapcsolatot elmélyítő tevékenységek is: tanulmányutak, szakmai tapasztalatcserék, közös műhelymunkák. A rendezvény keretében díjat kaptak a program legsikeresebb alapjainak kezelői, így a Regionális Környezetvédelmi Központ is.

A zárórendezvényen a Miniszterelnökség európai uniós fejlesztésekért felelős államtitkára, Vitályos Eszter kiemelte, hogy Magyarország másodszor részesülhetett az Európai Gazdasági Térség (EGT) és a Norvég Alapok forrásaiból. Habár a kormányzat által felügyelt alapok működése egy évre felfüggesztésre került, összességében így is számos fejlesztés valósulhatott meg az ország számos táján. Több előadó is szemléletes példákkal mutatta be azt a rendkívüli erőfeszítést, aminek során példaértékű együttműködés során, az idővel versenyt futfa fejeztek be számos fejlesztést, hogy az egy éves késés ellenére minden elkészüljön határidőre, 2017 áprilisára.

Olav Berstad, Norvégia budapesti nagykövete is gratulált a projektgazdák professzionalizmusához és elszántságához. Egyszersmint felhívta a figyelmet a közös európai értékek tiszteletben tartásának fontosságára. Így a jövőben továbbra is nagy figyelmet fognak szentelni a nyílt és demokratikus társadalom megvalósulására. Egyszersmint reményét fejezte ki a soron következő pályázati program sikeréért: a Norvég és Magyar kormány közötti tárgyalások a végénél tartanak, és remélhetőleg hamar aláírják a megállapodást a 215 millió euró értékű, 2014-2021 közötti pályázati program elindításáról.

Henning Stiro, a Finanszírozási Mechanizmus Iroda igazgatója a konferencián azt hangsúlyozta, hogy Magyarország a harmadik legnagyobb kedvezményezettje a programoknak, amelyeknek a célja az egyenlőtlenségek csökkentése és a kétoldalú kapcsolatok fejlesztése. Az EGT-egyezmény 1994-es szerződéskötése óta Izland, Norvégia és Liechtenstein több mint hatezer millió eurót bocsátott az európai kedvezményezett országok rendelkezésére - tette hozzá.

Mint ismeretes, az EGT és a Norvég Alapok olyan finanszírozási mechanizmusok, amelyeket olyan donor országok hoztak létre, amelyek ugyan tagjai az Európai Gazdasági Térségnek, s így élvezik annak előnyeit, azonban nem tagjai az Európai Uniónak. A Norvég Alap Norvégia által létrehozott támogatási alap, amelynek kedvezményezett országai az EU-hoz 2004 óta csatlakozott 13 tagállam, köztük Magyarország is. A Norvégia, Izland és Lichtenstein által létrehozott EGT Alap keretében a fent említett 13 országon kívül támogatásban részesült még Görögország, Spanyolország és Portugália is.

Az "Adaptáció a klímaváltozáshoz" program sikeres lebonyolításáért Olav Berstad, a Norvég Királyság nagykövete adta át a díjat a Regionális Környezetvédelmi Központ program koordinátorának, Bálint Juditnak.