Az EGT Alap Magyarország és az Alkalmazkodás az Éghajlatváltozáshoz program zárórendezvénye

2017. április 19

Magyar Földtani és Geofizikai Intézet

 (1143 Budapest, Stefánia u. 14)

Meghívó és napirend letöltése
Prezentációk letöltése - a lap alján
Hírlevél: A rendezvény összefoglalója

 

Ez a rendezvény volt az Alkalmazkodás az Éghajlatváltozáshoz program hivatalos zárórendezvénye, ahol a program keretében megvalósított 10 projekt fő eredményeit ismertették. A pályázati program sikerét és tartós hatását illusztrálta az ezen projektekből létrejött új tevékenységek, projektek és sikeres együttműködések bemutatása is.

Az Alkalmazkodás az Éghajlatváltozáshoz program támogatásával jött létre a Nemzeti Alkalmazkodási Térinformatikai Rendszer (NATéR), ami az éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodáshoz szükséges szakpolitikák kialakításához és népszerűsítéséhez szükséges alapot teremti meg. Ezzel segíti a stratégiaalkotást és döntéshozatalt helyi, térségi és országos szinten.

A program további fontos eleme volt a lakosság klímaváltozással kapcsolatos ismeretének bővítése, a helyi érdekcsoportok és döntéshozók mobilizálása, a helyi adaptációs stratégiák kialakításáért és megvalósításáért felelős önkormányzati alkalmazottak képzése, valamint a klímaváltozással kapcsolatos helyi ellenállóképesség növelése a klímaváltozásnak való kitettség elemzésével. A program keretében megvalósított mintaprojektek reprezentatív és jól replikálható megoldásokat kínálnak a klímaváltozás hatásainak mérséklésére illetve az annak való kitettség csökkentésére. A program továbbá támogatta a donor államok és magyarországi szervezetek közötti együttműködést, és hozzájárult a bilaterális kapcsolatok javításához a klímaváltozáshoz való alkalmazkodás területén.

Az Európai Gazdasági Térség (EGT) Alapot Izland, Lichtenstein és Norvégia hozta létre, és célja a gazdasági és társadalmi egyenlőtlenségek csökkentése, és a bilaterális kapcsolatok erősítése Közép- és Dél Európa valamint a Baltikum 16 országával.

Nyitó előadások:

Pálvölgyi Tamás, Magyar Földtani és Geofizikai Intézet
Szabó Zsolt, Nemzeti Fejlesztési Minisztárium, fejlesztés- és klímapolitikáért, valamint kiemelt közszolgáltatásokért felelős államtitkár
Karl Kerner, Norvég Polgári Védelmi Igazgatóság
Erdélyi Zoltán, Regionális Környezetvédelmi Központ


Prezentációk letöltése (PDF):

Alkalmazkodás az éghajlatváltozáshoz program, Bálint Judit, Regionális Környezetvédelmi Központ
A NATéR továbbfejlesztése, Kajner Péter, Magyar Földtani és Geofizikai Intézet
Tát – Tokod matematikai modelljének további hasznosítása, Buzás Kálmán, Tát-Tokod
Extension of the RCMGiS project objectives, Illy Tamás, Magyar Meteorológiai Szolgálat
Kidolgozott helyi adaptációs stratégiák, Váradi Zsuzsanna, Dipol
HU-04-Alkalmazkodás az éghajlatváltozáshoz a Homokháti kistérségben, Kószó Miklós, Mórahalom