EGT Alap nyitórendezvény

[2013. október 14] A Regionális Környezetvédelmi Központ (REC) és a Magyar Földtani és Geofizikai Intézet (MFGI) rendezte meg az Alkalmazkodás a Klímaváltozáshoz Program első hivatalos megbeszélését. A rendezvényre a EGK Alapok által finanszírozott Nemzeti Alkalmazkodási Térinformatikai Rendszer kialakítása (NATéR) projekt keretében került sor

A REC (mint alapkezelő) és a NATéR (mint támogatott projekt) ismertette a program és a projekt fő célkitűzéseit és tevékenységeit a jelenlévőkkel. A rendezvény arra is lehetőséget teremtett, hogy az érdeklődők és a donor projekt partnerek betekintést nyerjenek a program és a projekt működésébe, és áttekintsék az együttműködés lehetséges formáit.

Az előadók között volt Dr. Fancsik Tamás (Igazgató, Magyar Földtani és Geofizikai Intézet), Horváth Attila Imre (a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium fejlesztés- és klímapolitikáért, valamint kiemelt közszolgáltatásokért felelős államtitkárja), Tove Skarstein (Nagykövet, a Norvég Királyság budapesti nagykövete), és Szigeti Bonifert Márta (Ügyvezető Igazgató, Regionális Környezetvédelmi Központ).  

A konferencia keretében Dr. Iványi Zsuzsanna (a REC Klímaváltozás és Tiszta Energiák osztályának vezetője) ismertette az EGK finanszírozási mechanizmus működésének részleteit. Bencsik János (a Nemzeti Adaptációs Központ vezető-helyettese, a NATéR koordinátora, és parlamenti képviselő) ismertette a Nemzeti Adaptációs Központ tevékenységeit. Őt további magas rangú meghívottak beszédei követték. Az EGK donor partnerek és Magyarország közötti bilaterális együttműködés fontosságáról beszélt Karl Kerner, a Norvég Katasztrófavédelmi Főfelügyelőség főtanácsadója. Ez a szervezet a REC donor program partnere.

.